Seuraa raskautta

Tämä kaikkien pitäisi tietää supistuksista

Supistukset kuuluvat raskausaikaan, mutta ne voivat hämmentää ja huolestuttaa. Mitä supistukset oikein ovat, ja mistä tietää, että synnytys lähestyy?

Supistukset ovat kohtulihaksen kramppeja, joiden määrä lisääntyy raskauden loppua kohden. Ne ovat kehon keino valmistautua synnytykseen. Suurimmalla osalla odottavista äideistä supistuksia on jo raskausaikana, mutta osalla vasta juuri ennen synnytystä. Joskus voimakkaiden ennenaikaisten supistusten taustalla on esimerkiksi virtsatietulehdus.

”Noin 90 prosenttia naisista kokee supistuksia raskauden aikana. Vain kymmenen prosenttia kokee niitä vasta, kun synnytys käynnistyy”, kertoo lääkäri Leena Rahkonen.

Miltä supistukset tuntuvat?

Jokaisen äidin kokemus raskaudesta on yksilöllinen, niin myös supistukset. Raskausajan supistukset ovat usein kivuttomia ja epäsäännöllisiä, mutta ne voivat olla kivuliaitakin. Loppuraskautta kohden supistukset voivat lyhentää kohdunkaulaa ja avata kohdunsuuta. Erityistä syytä sille, miksi yksillä supistukset ovat voimakkaampia kuin toisilla, ei ole. Supistukset voivat olla erilaisia myös samalla ihmisellä eri raskauksien aikana.

Maaliskuussa 2016 ensimmäisen lapsensa saanut Marleena ei kokenut voimakkaita supistuksia raskausaikana. Harjoitussupistukset muistuttivat kivuttomia vatsakramppeja.

”Kaikki vatsanahan sisällä meni kovaksi ihan hallitsemattomasti. En tiennyt, miltä oikeat supistukset tuntuvat ennen kuin vasta juuri ennen synnytystä”, hän kertoo.

Harjoitussupistukset ovat usein kivuttomia, mutta eivät aina. Milla Anttilan toinen raskaus ei sujunut vaivattomasti. Kivuliaat supistukset alkoivat jo raskauden ensimmäisellä kolmanneksella ja jatkuivat säännöllisinä synnytykseen asti. Anttila oli supistusten vuoksi raskausaikana yhteydessä myös synnytyssairaalaan.

”Mulle sanottiin, että mene suihkuun, ota Panadolia, mene sänkyyn. Ja kyllä ne supistukset sitten aina jollain aikavälillä lakkasivat”, Anttila kertoo.

Makuulla olo tuntui tukalalta, mutta liikkuminen auttoi. Riittävä lepääminenkin oli tärkeää.

Koska sairaalaan?

Vaikka supistukset raskauden aikana ovat normaaleja ja hyvin yleisiä, monta äitiä tuntemukset voivat huolestuttaa.

”Supistukset ovat yleisin oire, jonka takia käydään päivystyksessä. Silti vain todella harva synnyttää ennenaikaisesti”, Leena Rahkonen kertoo.

Ennenaikaiset supistukset ennakoivat kuitenkin vain harvoin synnytystä. Mikäli raskausajan supistuksiin liittyy vetistä vuotoa, kannattaa ottaa yhteyttä synnytyssairaalan päivystykseen.

Synnytystä edeltävät supistukset voivat kestää pitkäänkin, ennen kuin varsinainen synnytys alkaa. Synnytyksen käynnistymistä voi olla mukavampi odotella kotioloissa. Pääsääntönä on, että synnytystä ennakoivat supistukset ovat säännöllisiä ja voimistuvia.

Synnytyksen käynnistyminen on kuitenkin aina yksilöllistä.

”Joskus on niin, että ennakoivia supistuksia esiintyy runsaasti, kaksikin viikkoa ennen synnytystä, eikä synnytys meinaa millään lähteä käyntiin”, Rahkonen kertoo.

Milla Anttilan synnytys käynnistettiin lopulta ennen laskettua aikaa viikolla 39, sillä verenpaine oli korkea ja kohdunsuu oli jo hieman avautunut. Synnytys tapahtui ilman puudutusta ja oli kivulias, mutta sujui onneksi nopeasti.

Marleenan synnytys ei ollut niin kivulias, kuin hän oli odottanut.

”Raskausaikana kuulin, että jos ei luule kuolevansa niihin supistuskipuihin, niin sitten ei ole synnyttänyt.”

Synnytys oli yllättävän helppo ja kivuton, etenkin kun odotti pahempaa. Synnytyssupistuksia hän vertaisi kuukautiskipuihin, ja synnytyksen käynnistyessä kipulääkkeet auttoivat.

”Eikä mulla ole edes mitenkään erityisen korkea kipukynnys”, Marleena kertoo.

Lue lisää ennenaikaisista supistuksista ja synnytyksen käynnistymisestä Terveyskylän Naistalon sivuilta.

Ennenaikaisen synnytyksen riskin voi selvittää neuvolassa Actim Partus -testillä