Seuraa raskautta

Näin seuraat vauvan liikkeitä

Vauvan liikkeiden seuraaminen on tärkeää kahdesta syystä. Liikkeitä seuraamalla varmistetaan, että vauvalla on mahassa kaikki hyvin. Samalla vanhemmat tutustuvat vauvaansa ja tekevät elämäänsä tilaa uudelle ihmiselle.

Oman fyysisen hyvinvoinnin lisäksi on tärkeää antaa vauvalle tilaa elämässä ja kuunnella vauvan merkkejä.

Neuvolassa neuvotaan, että vauvan varhaisimmat liikkeet voi tuntea raskausviikoilla 18–24. Ne ovat silloin vielä ihan pieniä hipaisuja. ​

“Ensisynnyttäjät tuntevat vauvan liikkeet yleensä vähän myöhemmin, sillä he eivät tunnista ensimmäisiä hipaisuja vielä vauvan liikkeiksi”, Kuusamon äitiysneuvolan terveydenhoitaja Irmeli Pitkämäki kertoo.

Raskausviikon 30 jälkeen liikkeitä kannattaa seurata päivittäin. Äiti ei saa ottaa liikkeiden seuraamisesta liikaa paineita, mutta se on hyvä ja mukava tapa seurata omaa raskautta. Äiti tuntee noin 85 prosenttia kaikista vauvan liikkeistä. Vauvan liikkeet ovat venyttelyä ja käsien ja jalkojen pientä jumppaa.

“Päivisin äidin liikkuessa vauva lepää ja nauttii olostaan. Iltaisin, kun äiti pysähtyy, vauva ilmoittaa itsestään liikkumalla enemmän”, Pitkämäki kertoo.

Vauva liikkuu normaalisti useita kertoja tunnissa ja pitää välillä noin puolen tunnin lepotaukoja, jolloin hän nukkuu.

“Liikkeet eivät aina tunnu pelkästään hyviltä. Joskus vauva saattaa koputella kylkiluiden väliin niin, että äidin mahan pinta on kosketusherkkä”, Pitkämäki sanoo.

Tämäkin on normaalia. Kaikista tuntemuksista voi jutella neuvolassa, kotona ja tuttavien kanssa.

Jokainen vauva liikkuu eri tavalla.

Liikkeiden laskeminen on tärkeää varhaista vuorovaikutusta

Jokainen vauva liikkuu eri tavalla. “Ahaa, ai tuommoinen temperamentti!”, vanhemmat saattavat ajatella.

“Liikkeitä kuuntelemalla vanhemmat antavat tilaa vauvalle elämässään. Se voi tarkoittaa mahalle juttelua ja silittämistä. Herkistytään vauvalle ja kysytään siltä mitä kuuluu”, Pitkämäki sanoo.

Liikkeiden seuraaminen on mukavaa puuhaa yhdessä kumppanin kanssa. On tärkeää, että kumppanikin pääsee osaksi raskautta ja suhdetta vauvan kanssa.

Neuvola tai sairaala auttaa, kun on huolta

Perusterveen äidin ei tarvitse olla jatkuvasti peloissaan, että vauva lakkaa liikkumasta. Neuvolaan voi kuitenkin aina ottaa yhteyttä, jos huoli itsestä tai vauvan voinnista pyrkii pintaan.

“Jos tuntuu että kaikki ei ole normaalisti, pyydämme neuvolaan juttelemaan ja kuuntelemme mahdollisesti yhdessä vauvan sydänäänet”, Pitkämäki kertoo.

Vauvan liikkumattomuus voi johtua vauvan ahdingosta, esimerkiksi hapenpuutteesta tai kasvuhäiriöstä. Liikkumattomuus voi kertoa myös äidin sairaudesta, kuten maksan toimintahäiriöstä, korkeasta verenpaineesta tai raskausajan diabeteksesta. Loppuraskaudessa toksemia eli raskausmyrkytys voi aiheuttaa vauvan liikkumattomuutta. Näitä asioita ei voi kuitenkaan itse aiheuttaa.

“Se mitä teet itsellesi, teet samoin vauvalle. Oman fyysisen hyvinvoinnin lisäksi on tärkeää antaa vauvalle tilaa elämässä ja kuunnella vauvan merkkejä”, Pitkämäki sanoo.

Perusterveen äidin ei tarvitse olla jatkuvasti peloissaan, että vauva lakkaa liikkumasta.

NÄIN SEURAAT VAUVAN LIIKKEITÄ:

  1. Asetu illalla makaamaan kyljellesi ja kirjaa tunnin aikana havaitsemasi liikkeet. Liikkeitä pitäisi tuntea tunnin aikana vähintään 10.
  2. Kaikki selvästi erilliset liikahdukset voi laskea liikkeiksi, mutta ei kuitenkaan hikkaa. Hikka tuntuu rytmikkäältä naputtelulta mahassa.
  3. Jos liikkeitä tulee vähemmän kuin 10 kappaletta tunnin aikana, asetu yhden tai kahden tunnin päästä uudelleen tunniksi kyljellesi laskemaan liikkeitä. Voit juoda tuoremehua ja herätellä vauvaa taputtelemalla kevyesti mahaasi.
  4. Jos liikkeitä on edelleen alle 10 tunnin aikana tai ne ovat pelkästään vaisuja, soita sairaalan synnytysvastaanotolle heti riippumatta vuorokauden ajasta.

Lue lisää vauvan liikkeiden seuraamisesta Terveyskylän Naistalon sivuilta.