Viisi tärkeää kysymystä keskenmenosta
Keskenmeno on raskauden surullisin komplikaatio. Valitettavasti useampi kuin joka kymmenes raskaus päättyy keskenmenoon, kuitenkin yleensä ennen 13. raskausviikkoa. Keskenmenosta kannattaa puhua, sanoo professori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Oskari Heikinheimo.
Mitä keskenmeno tarkoittaa?
Joskus keskenmenojen taustalla on selkeä syy, jota voidaan hoitaa.
Keskenmeno tarkoittaa raskauden loppumista kesken. Keskenmeno tarkoittaa, että raskaus keskeytyy ennen 22. raskausviikon täyttymistä tai jos sikiö painaa alle 500 grammaa ja on syntyessään kuollut. Jos raskaus päättyy 22. raskausviikon jälkeen, puhutaan ennenaikaisesta synnytyksestä tai kohtukuolemasta.
Jos vanhemmat kokevat toistuvia ja peräkkäisiä keskenmenoja, heidän kromosominsa ja mahdolliset rakennepoikkeavuutensa tutkitaan. Joskus keskenmenojen taustalla on selkeä syy, jota voidaan hoitaa.
Mistä keskenmeno johtuu?
Yli puolet keskenmenoista johtuu sikiön kromosomipoikkeavuudesta. Keskenmenneissä sikiöissä on huomattu kromosomipoikkeavuuksia, joita ei nähdä terveissä täysiaikaisissa lapsissa.
“Sukusolujen kehitykseen juuri ennen hedelmöittymistä ei kukaan voi vaikuttaa”, Heikinheimo sanoo.
Kromosomipoikkeavuuksien riski kasvaa äidin iän myötä, joten myös keskenmenojen määrä kasvaa myöhemmällä iällä synnyttävien naisten parissa.
Valtaosa keskenmenoista tapahtuu raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Keskiraskaudessa, eli raskauden toisella kolmanneksella, keskenmenoja tapahtuu vain harvoin.
Harvinaisempia keskenmenon syitä ovat kohdun rakennepoikkeamat tai sisäiset tulehdukset. Kohdun rakennepoikkeamilla tarkoitetaan esimerkiksi väliseinää tai hyvänlaatuista kasvainta. Lisäksi äidin kohdunkaula saattaa olla heikko. Rakennepoikkeamat eivät ole harvinaisia.
“Naisilta, joilla on normaaleja raskauksia, voi löytyä yllättävä kohdun väliseinä. Keskenmenojen ja kohdun rakenteen välillä ei silti ole automaattista syy-seuraussuhdetta,” Oskari Heikinheimo sanoo.
Suurimpaan osaan kohdun sisäisistä tulehduksista ei voi vaikuttaa. Äiti voi silti estää kohdun tulehduksia torjumalla sukupuolitauteja. Esimerkiksi klamydiatulehdus kaksinkertaistaa ennenaikaisen synnytyksen riskin. Kannattaa käydä testissä, jos epäilee altistuneensa sukupuolitaudille.
Äidin ja sikiön terveydentilaa seurataan tiiviisti raskauden aikana. Näytteitä otetaan, jos tulehduksesta on pienikin epäily.
“Ihminen saa harvoin niin paljon huomiota kuin raskauden aikana,” Heikinheimo sanoo.
Naisten tavallisimmat krooniset sairaudet eivät hoidettuina ole erityinen riski raskaudelle. Sen sijaan huonosti hoidettu perussairaus, kuten diabetes, saattaa aiheuttaa hankaluuksia. Naisten, joilla on erikoissairaanhoitoa tai jatkuvaa lääkehoitoa edellyttäviä sairauksia, on tärkeää ottaa raskauden suunnittelu puheeksi hoitoyksikössä hyvissä ajoin.
Mistä tiedän, että kyseessä on keskenmeno?
Keskenmenoa ei ole helppo todeta, sillä sen oireet vaihtelevat paljon. Joskus kaikki tuntuu olevan hyvin, mutta ultraääniseulassa selviää, että raskaus on päättynyt.
Tavallisimmat keskenmenon oireet ovat verenvuoto ja kramppimaiset alavatsakivut. Niukka verenvuoto on kuitenkin tavallista myös normaalissa alkuraskaudessa. Kohdunkaulan verenkierto lisääntyy raskauden aikana, ja vuotoa saattaa esiintyä herkästi kosketuksestakin. Päivystyskäynteihin ei tällöin ole tarvetta, elleivät oireet pahene.
“Oireet riippuvat siitä, missä vaiheessa keskenmeno on. Oireetonkin keskenmeno käynnistää ennemmin tai myöhemmin vuodon ja mahdollisen alavatsakivun, kun kohtu tyhjentyy”, Heikinheimo kertoo.
Epäselvien oireiden ilmetessä kannattaa hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.
Liikunta, liika rehkiminen, stressi tai ruokavalio eivät keskeytä raskautta. Normaali raskaus kestää normaalia elämää.
Täytyykö keskenmenosta olla huolissaan?
Keskenmenon riskien murehtiminen ei paranna asiaa suuntaan eikä toiseen. Vanhemmuuteen liittyy silti usein huolestuneisuutta.
“Se jatkuu lapsen syntymän jälkeen ainakin seuraavat kaksikymmentä vuotta”, Heikinheimo sanoo naurahtaen.
Liikunta, liika rehkiminen, stressi tai ruokavalio eivät keskeytä raskautta. Heikinheimo toteaa usein potilailleen, ettei keskenmenon estämiseksi ollut tehtävissä mitään.
“Normaali raskaus kestää normaalia elämää. Osa keskenmenon kokeneista vanhemmista syyllistää itseään. Niin ei tarvitse tehdä.”
Valtaosa keskenmenon kokeneista kokee myöhemmin täysiaikaisen raskauden.
Mitä tapahtuu keskenmenon jälkeen?
Heikinheimo korostaa, ettei keskenmeno ole harvinainen tilanne. Monilla on siitä kokemusta: kun asiasta puhuu, huomaa, ettei ole sen kanssa yksin.
“Omalle kohdalle sattuessa se tuntuu silti musertavalta. Lapsi voi olla mielessä hyvin todellinen, vaikka kyseessä olisi vasta positiivinen raskaustesti.”
Hoitovaihtoehtoja on kaavinnasta lääkkein tehtävään kohdun tyhjennykseen, mutta iso osa keskenmenoista on hoidettavissa ilman toimenpiteitä. Hoidolla ei ole kiire. Yleensä äidille kirjoitetaan tarpeen mukaan sairauslomaa ja kehotetaan välttämään voimakasta rasitusta.
Terveydenhuollon yksiköissä on psykiatrisia sairaanhoitajia ja sairaalapastoreita, jotka tarjoavat vanhemmille henkistä tukea menetykseen. Kunnasta riippuen tuki on järjestetty eri tavoin.
Monelle paras apu on läheinen ihminen. Tärkeintä on, ettei kokemuksen kanssa jää yksin.
Valtaosa keskenmenon kokeneista kokee myöhemmin täysiaikaisen raskauden.
“Todennäköisesti keskenmenon syy on alkiossa. Raskauden alku kertoo kohdun, munanjohtimien ja munasarjojen toimivan normaalisti. Seuraavan raskauden alussa kohdussa on uudet sukusolut ja uusi alkio, mutta kaikki toimiva on valmiina.”
Lähteet: Oskari Heikinheimon haastattelu, Terveyskirjasto, http://www.webmd.com/baby/tc/miscarriage-symptoms