Mikä huolettaa?

Heitä olikin kaksi

Monikkoraskaus on odottavalle äidille intensiivistä aikaa

Anninan kaksostytöt kehittyivät kohdussa eri tahtia ja syntyivät keskosina. Stressiä lievittääkseen hän kirjoitti lääkäreille listoja mieltä painavista kysymyksistä.

“Siellä he ovat”, terveydenhoitaja ilmoitti ja osoitti ultraäänikuvaa. Kolmannellatoista raskausviikolla oleva Annina katsoi hämmentyneenä aviomiestään ja ihmetteli, oliko kuullut oikein. He?

Ultraääntä edeltäneet viikot olivat olleet hämmentäviä. Raskauden alussa 31-vuotias Annina ei edes tiennyt odottavansa, sillä kuukautiset olivat tulleet tavalliseen tapaan. Kun vatsa kasvoi kasvamistaan, hän teki lopulta varmuuden vuoksi raskaustestin. Silloin raskaus oli jo yhdennellätoista viikolla. Nyt lapsia olikin tulossa yhden sijaan kaksi.

Silloin oli alkuvuosi 2015. Annina istui ensimmäisen ultraäänikuvauksen jälkeen sairaalan odotusaulan sohvalla, hengitti syvään ja mietti, miten ihmeessä kotona riittäisi tilaa. Perheessä oli jo kaksi alle kouluikäistä lasta. Kun Annina selvisi alkushokista, huoli monikkoraskauden riskeistä kiilasi käytännön asioiden edelle.

Monikkoraskauden riskit ovat lopulta melko pieniä, eikä niistä kannata lamaantua.

Oireeton raskaus yllätti, riskit eivät

Identtiset kaksoset jakoivat saman istukan, minkä vuoksi raskauden etenemistä seurattiin tiheästi. Annina kävi aluksi äitiysultrassa kahden viikon välein, pian viikoittain ja lopulta jäi osastoseurantaan. Vauvoilla oli alusta asti painoeroa, joka vain kasvoi viikkojen edetessä. Synnytyksen jälkeen selvisi, että istukka ei ollut jakautunut tasaisesti molemmille sikiöille ja toinen sai siitä vain yhden kolmasosan. Toinen vauva oli syntyessään melkein kilon kevyempi kuin toinen.

”Oli yllättävää, että vaikka lapsilla on samat geenit ja lähtökohdat, toinen syntyi niin paljon pienempänä. Hänellä oli blokkia napavirtauksissa ja syntymän jälkeen ilmeni rakennevika, joka vaati korjaavan leikkauksen.”

Vaikka vauvat eivät kehittyneet samaa tahtia, äidin odotusaika eteni kivuttomasti. Raskaus oli yllättäen lähes oireeton supistuksia ja selän kolotusta lukuun ottamatta 20:n raskausviikkoon asti, jolloin Annina joutui jäämään sairauslomalle alkuraskauden verenvuodon vuoksi. Vaikka vuoto on yleinen oire, se voi myös olla merkki poikkeavasta raskaudesta tai keskenmenosta. Annina selvisi onneksi säikähdyksellä.

Riskien ja erilaisten oireiden keskellä odottavan äidin tiedontarve oli raskauden aikana suuri. Jokaisessa ultraäänessä hän jännitti, mitä kuvissa näkyisi sillä kertaa. Siksi Annina kirjoitti klinikkakäyntejä varten listoja mieltä painavista asioista ja kysymyksistä ja pyysi lääkäreiltä vastauksia.

Keskoskaapeista lämpimään syliin

Identtiset kaksostytöt syntyivät keskosina minuutin ikäerolla marraskuussa 2015. 31:s raskausviikko läheni loppuaan ja vauvat syntyivät sektiolla vain päivän varoitusajalla.

“Tiesin monta viikkoa, että sektio voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä. Mutta kun päivä koitti, olin paniikissa enkä kokenut olevani vielä valmis”, Annina kertoo.

Vastasyntyneiden teho-osaston lääkäri tuli juttelemaan hänen kanssaan rauhoitellakseen sektioon valmistautuvaa äitiä. Molemmat vauvat tarvitsivat syntymän jälkeen hengityksen tukea. Toisella havaittiin ensimmäisen vuorokauden aikana ruokatorven rakennevika, minkä vuoksi hänet kiidätettiin leikkaukseen. Kaksoset olivat sairaalassa viikkoja jälkihoidossa, ja Annina sai aluksi pitää heitä sylissä vain tunnin kerrallaan.

Syksyllä 2016 tytöt voivat hyvin. Seuraava kontrollikäynti sairaalaan on vasta parin vuoden päästä. Monikkoperheen arki jatkuu hektisenä, mutta kaukana sairaalan koneista ja putkista.

Asiantuntija: Monikkoraskauden riskit ovat pelättyä pienempiä

Monikkoraskauksista puhutaan yleensä riskiraskauksina. Todennäköistä on, että lapset syntyvät ennenaikaisesti. Helsingin seudun monikkoperheyhdistyksen perhevalmennusvastaavan, lääkäri Jonna Haapkylän mukaan kuitenkin vain 1,2 prosenttia kaksosista syntyy ennen 28:ta raskausviikkoa. Monikkoraskauden riskit ovat hänen mukaansa melko pieniä, eikä niistä kannata lamaantua.

“Keskimääräisesti kaksoset syntyvät raskausviikolla 36. Yli puolet Suomessa syntyvistä kaksosista syntyvät täysillä raskausviikoilla”, Haapkylä kertoo.

Vauvojen raskausvaiheen terveysriskit liittyvät istukkaan ja lapsivesipusseihin. Jos vauvoilla on erilliset istukat ja pussit, raskauden ennusteet ovat erinomaiset. Jos heillä on yhteinen istukka, mutta eri pussit, raskautta seurataan tarkemmin. Tällöin on olemassa riski, että verenkierto jakautuu istukassa epätasaisesti, ja toinen kaksonen saa enemmän verta kuin toinen. Raskaus, jossa vauvoilla on sama istukka ja sama lapsivesipussi, on harvinaisin, mutta riskialttein. Silloin on mahdollista, että vauvat esimerkiksi kietoutuvat toisiinsa kohdussa.

Kaksosia odottava kärsii varhaisemmassa vaiheessa oireista, joita yhtä lasta odottavalla on vasta raskauden lopussa.

Monikkoraskauden oireet eivät juuri poikkea tavallisista raskausoireista. Kaksosia odottava kärsii varhaisemmassa vaiheessa oireista, joita yhtä lasta odottavalla on vasta raskauden lopussa. Niitä ovat esimerkiksi kipu, turvotus ja supistukset. Useampaa lasta odottavan kohtu venyy enemmän, joten ennenaikaista supistelua saattaa ilmetä herkemmin. Se taas voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen.

Lisätietoa: Helsingin seudun monikkoperheet ry, Suomen monikkoperheet ry

Ennenaikaisen synnytyksen riskin voi selvittää neuvolassa Actim Partus -testillä