Äiti, näin tarkkailet kehoasi raskauden aikana
Raskaus aiheuttaa kehossa monenlaisia mullistuksia, jotka voivat hämmentää ja huolestuttaa odottavaa äitiä. Minkälaisiin muutoksiin ja tuntemuksiin odottavien äitien kannattaa kiinnittää huomiota?
Useimpiin vaivoihin ratkaisut voivat olla yksinkertaisia.
1. Kuuntele oman kehon tuntemuksia
Raskausaika aiheuttaa kehossa monenlaisia muutoksia, jotka voivat hämmentää ensimmäistä lastaan odottavia äitejä. Ensimmäistä kertaa neuvolaan tulevan äidin kanssa käydään läpi kehossa tapahtuvia muutoksia ja raskauteen liittyviä tuntemuksia.
Terveydenhoitaja Irmeli Pitkämäki Kuusamon äitiysneuvolasta kehottaa kuuntelemaan kehon viestejä. Unen laatuun, ruokavalion terveellisyyteen ja säännölliseen syömiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Väsymys tai turvotus ovat normaaleja raskauteen liittyviä oireita.
Useimpiin vaivoihin ratkaisut voivat olla yksinkertaisia.
”Harvoin joutuu kehottamaan odottavia äitejä juomaan vähemmän vettä”, Irmeli Pitkämäki muistuttaa.
Joskus pelkkä veden juominen, kevyt liikunta tai lepo voivat helpottaa tavanomaista turvotusta tai särkyä.
2. Älä mittaa turhaan
Verenpaine voi nousta ja kehon lämpö vaihdella, mutta liikaa ei tarvitse mitata.
Raskausajan hormonit aiheuttavat kehossa monenlaisia epämiellyttäviäkin tuntemuksia, joista ei kannata huolestua. Verenpaine voi nousta ja kehon lämpö vaihdella, mutta liikaa ei tarvitse mitata.
”Jos neuvolassa havaitaan kohonnut verenpaine, sitä voidaan kehottaa seuraamaan kotona, jos kotoa löytyy verenpainemittari. Kohonnutta verenpainetta seurataan joka tapauksessa neuvolassa”, Irmeli Pitkämäki kertoo. ”Muuten verenpaineen mittaamiselle ei ole tarvetta. ”
Jos äidillä on perussairauksia, hänen on syytä ottaa heti raskauden alussa yhteyttä neuvolaan sopivien ohjeiden saamiseksi.
3. Tunnustele vauvan liikkeitä
Odottava äiti alkaa yleensä tuntea vauvan liikkeet raskausviikoilla 18–24. Joskus vauvan liikkeet voivat tuntua epämiellyttäviltä.
“Ensisynnyttäjät tuntevat vauvan liikkeet yleensä vähän myöhemmin, sillä he eivät tunnista ensimmäisiä hipaisuja vielä vauvan liikkeiksi”, Irmeli Pitkämäki kertoo.
Vauvan liikkeiden tunnusteleminen on tapa vahvistaa sidettä vauvaan. Liikkeiden seuraaminen on osa varhaista vuorovaikutusta. Jokaisella vauvalla on erilainen tapa liikkua.
Lisää vauvan liikkeiden seuraamisesta täällä.
4. Kummallisia kipuja, huolestuttavia vuotoja – ota yhteys neuvolaan
Etenkin alkuraskauteen voi liittyä erilaisia kipuja, vihlaisutuntemuksia tai vuotoa, joista suurin osa on normaalia. Jos kipu jatkuu pitkään ja tuntuu esimerkiksi alavatsan tai kohdun alueella, ota yhteyttä neuvolaan. Huolien kanssa ei kannata jäädä yksin.
”Monet äidit ottavat etenkin alkuraskauden aikana yhteyttä erilaisiin kipuihin ja vuotoihin liittyen”, Irmeli Pitkämäki kertoo.
”Tuntemuksia ja huolia ei saa sivuuttaa. Odottavan äidin täytyy tulla kuulluksi.”
Joskus pelkistä kehon tuntemuksista puhuminen tutulle ihmiselle voi auttaa.
5. Kiinnitä huomiota myös henkiseen hyvinvointiin
Äidin on tärkeää kuulostella omaa henkistä jaksamistaan ja uskaltaa pyytää apua.
”Joskus eräänlaisen psyykkisen personal trainerin hankkiminen voi olla hyvä, oli se sitten psykiatrinen sairaanhoitaja, terveydenhoitaja neuvolasta, ystävä tai oma äiti”, Irmeli Pitkämäki kertoo.
Raskaana oleva tarvitsee kuulijaa ja muiden ymmärrystä.
Ennen kaikkea raskaus on kuitenkin iloinen asia. ”On tärkeää olla riemulla raskaana olevan mukana ja rohkeasti kiinnittää paljon aikaisemmin huomio tulevaan lapseen. Sitä moni raskaana oleva oikeasti kaipaa.”