Seuraa raskautta

Onko tämä normaalia?

Näin tunnistat raskausajan kivut ja kolotukset

Raskausaika tuo mukanaan uusia tuntemuksia ja niiden mukana myös huolia. Onko tämä kipu vaarallista vai ihan normaalia? Kaikki vauvan itsestään antamat merkit eivät ole lempeitä potkuja, vaan äidin kropassa tapahtuvia muutoksia ja niistä seuraavia oireita. HUS:n naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Rahkonen kertoo, mitkä kivut ja kolotukset ovat normaaleja ja milloin pitää hakeutua lääkäriin.

Kivut ja kolotukset

Alavatsakipu

Kohtu kasvaa ja alavatsassa on sen takia uusia tuntemuksia. Myös virtsaamisen tarve lisääntyy. Kohdun kasvusta johtuen vatsassa saattaa tuntua erilaisia pieniä ja ohimeneviä kipuja, jotka ovat ihan normaaleja. Omatoimista lääkitystä kannattaa välttää raskauden aikana. Särky- ja kuumelääkkeistä parasetamoli on turvallista, kunhan noudattaa annosteluohjeita. “Jos kipu ei ole jatkuvaa tai lisääntyvää ja menee välillä ohi, on se ihan luonnollista. Se liittyy kohdun kasvuun”, kertoo Leena Rahkonen.

Ota yhteyttä lääkäriin…

Jos kipu jatkuu tai lisääntyy eikä mene välillä ohi, soita sairaalan naistentautien päivystysnumeroon.

Alaselkäkivut

Kaksi kolmasosaa raskaana olevista kokee selkäkipua ja yksi viidennes lantion alueen kipuja. Kivut lisääntyvät usein raskauden edetessä ja voivat vaikuttaa arkiaskareisiin, työkykyyn ja uneen. Turvallinen liikunta voi vähentää kipuja. Alkuraskauden aikana yleiset alavatsakivut saattavat joskus tuntua alaselkäkipuina.

Selkäkipuja on erilaisia: nivelkipuja ja lihaskipuja. Lihaskivut lisääntyvät loppuraskaudesta ja johtuvat usein painavasta vatsasta. Erityisesti selän ja lantion alueen lihakset rasittuvat, kun ne pitävät lantion ja selän asentoa yllä.

Nivelkivut johtuvat hormonaalisista muutoksista. Muutokset löystyttävät nivelsiteitä, mikä voi aiheuttaa kipua lonkissa, selkärangan alaosan nivelissä ja häpyliitoksessa. Liikunta saattaa pahentaa kipua.

Lisää tietoa selkäkivuista ja turvallisesta liikunnasta löydät Selkäkanavan verkkosivuilta ja Terveyskylän Naistalon sivuilta.

Ota yhteyttä lääkäriin…

Jos alavatsa- tai alaselkäkivut ovat voimakkaita, voimistuvia, eivät häviä tai jos niihin liittyy veristä vuotoa, hakeudu lääkäriin.

Vihlaisevat kivut vatsassa

Keskiraskauden alkuaikoina kohtu kasvaa ja se voi aiheuttaa vihlaisuja vatsan alueella. Vihlaisut johtuvat siitä, että kohtu on lantion seinämissä kiinni kannatinsiteillä ja kun kohtu kasvaa, kannatinsiteet venyvät. Tällaiset keskiraskauden ajan vihlaisut eivät liity sikiöön tai istukan toimintaan.

“Jos vihlaisut ovat ohimeneviä ja niitä esiintyy silloin tällöin, niistä ei tarvitse olla huolissaan”, Leena Rahkonen ohjeistaa.

Ota yhteyttä lääkäriin…

Jos kipu on jatkuvaa ja heti, jos kipuihin liittyy verenvuotoa emättimestä.

Lihaskivut

Lihaskivut lisääntyvät raskauden loppupuolella. Lihakset voivat kipeytyä, kun vatsa kasvaa ja sen kantaminen käy voimille. Yleensä kevyt liikunta helpottaa lihaskipuja. Kipua kannattaa seurata itse.

Loppuraskaudessa lantionrenkaan rustoliitos alkaa löystyä. Tästä rustoliitoksen kivusta puhutaan häpyliitoskipuna. Se tarkoittaa sitä, että häpyliitos löystyy synnytystä varten, jolloin äiti voi aistia kipuja lantion alueella. Tällöin liikkuminen voi hankaloitua.

Lue lisää lantion alueen kivuista Terveyskylän Naistalon sivuilta.

Lihaskivut voivat tuntua myös selkäkipuna. Lue lisää Selkäkanavan sivuilta.

Ota yhteyttä lääkäriin…

Jos kipu tuntuu kuukautistyyppiseltä ja nivusiin asti leviävältä kivulta.

Turvotus

Turvotus raskauden aikana on useimmiten normaalia, etenkin alaraajoissa. On kuitenkin joitakin tiloja, joissa sen takia pitää hakeutua lääkäriin. Turvotusta voi kokea heti alkuraskaudesta lähtien. Mitä pidemmälle raskaudessa mennään, sitä enemmän turvotusta voi esiintyä. Tämä johtuu siitä, että sydämen pumppaaman veren määrä äidin kropassa kasvaa raskauden edetessä.

Tavallisesti turvotusta on jaloissa, koska veri pakkautuu sinne helposti eikä pääse välttämättä virtaamaan ylös. Pitkään seisominen ja istuminen aiheuttavat veren pakkautumista ja turvotusta. Turvotuksen saa laskemaan nostamalla jalat ylös ja välttämällä suolaista ruokaa. Tukisukkien käytöstä voi olla hyötyä.

“Vettä täytyy juoda riittävästi, vaikka usein virheellisesti ajatellaan, että juominen lisää turvotusta”, Rahkonen kertoo.

Lue lisää turvotuksesta Terveyskylän Naistalon sivuilta.

Ota yhteyttä lääkäriin…

Jos alaraajan turvotusta ja kipua esiintyy vain toisessa jalassa, on laskimotukoksen mahdollisuus olemassa ja on hyvä hakeutua lääkäriin.​ Samoin jos turvotuksen kanssa esiintyy korkeaa verenpainetta, tai jos turvotusta tulee myös käsivarsiin ja kasvoihin.

Supistukset

Supistuksia esiintyy varsinkin loppuraskautta kohti. Supistusten määrä ja tuntemukset ovat hyvin yksilöllisiä. Naisista 90 % kokee supistuksia jo raskauden aikana. Vain 10 prosenttia kokee niitä vasta kun synnytys käynnistyy.

“Kohdun supistelu on normaalia loppuraskaudesta, sillä se valmistaa kohtua synnytykseen”, Leena Rahkonen sanoo.

Ennenaikaiset supistukset

Ennenaikaiset supistukset voivat olla merkki ennenaikaisen synnytyksen uhasta. Synnytys on ennenaikainen, jos se tapahtuu yli kolme viikkoa ennen laskettua aikaa. Ennenaikaisista supistuksista puhutaan silloin, jos niitä esiintyy neljä 20 minuutin sisällä tai tunnin ajan kymmenen minuutin välein.

“Jos supistuksia esiintyy näin usein, on asia otettava esiin neuvolakäynnillä tai soitettava synnytyssairaalan päivystykseen lisäohjeiden saamiseksi. Vain pieni osa naisista, joilla on ennenaikaisia supistuksia, kuitenkaan synnyttää ennenaikaisesti”, Rahkonen sanoo.

Miltä ennenaikaisen synnytyksen uhka tuntuu?

Ennenaikaisuuden uhkaan kuuluu painontunne alavatsalla ja lantiossa, supistelut, alavatsakivut ja verinen, vetinen tai limainen vuoto. Ota tällöin yhteyttä synnytyssairaalan päivystykseen.

Vuodot ja tulehdukset

Verinen vuoto

Missä tahansa raskauden vaiheessa voi esiintyä verenvuotoa. Silloin kannattaa aina ottaa yhteys neuvolaan tai lääkäriin.

Alkuraskauteen saattaa liittyä niukkaa veristä vuotoa, kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään. Tämä tapahtuu siinä vaiheessa, kun kuukautiset ovat jääneet pois.

“Jos vuoto on niukkaa ja pyyhittäessä vereslimaista, ei tarvitse pelästyä. Sitä voi jäädä seuraamaan ja odottaa rauhassa ultraääniseulontojen ajankohtaa”, Rahkonen sanoo.

Ensimmäinen ilmainen kunnallisen terveydenhuollon ultraääniseulonta on raskausviikoilla 10–13. Yhdyntöjä on syytä välttää niin kauan kuin verenvuotoa esiintyy. Yhdynnät voivat lisätä verenvuodon riskiä.

Alkuraskaudessa runsas verinen vuoto voi olla merkki keskenmenosta ja loppuraskaudessa istukan irtoamisesta.

Lue lisää alkuraskauden verisestä vuodosta ja loppuraskauden verisestä vuodosta Terveyskylän Naistalon sivuilta.

Ota yhteyttä lääkäriin…

Jos verinen vuoto on niukkaa ja vereslimaista, ota yhteyttä neuvolaan. Jos veri on kuukautisvuodon tyyppistä ja runsasta, ota yhteys lääkäriin.

Valkovuoto

Valkovuotoa saattaa alkuraskauden aikana esiintyä tavallista enemmän ja sen koostumus voi olla erilainen kuin yleensä. Vuoto voi muuttua normaalia vetisemmäksi.

“Sitä ei tarvitse säikähtää, sillä se on normaalia,” Leena Rahkonen sanoo.

Valkovuotoa tulee, kun emättimen limakalvot ja kohdunkaulakanava erittävät nestettä ja limaa. Vuotoa voi yrittää vähentää apteekista saatavilla maitohappovalmisteilla, koska joskus runsaus liittyy emättimen happo-emästasapainon muuttumiseen.

Lue lisää Terveyskylän Naistalon sivuilta.

Ota yhteyttä lääkäriin…

Jos valkovuotoon liittyy voimakasta pahaa hajua tai se on merkittävästi runsaampaa kuin ennen, kyse voi olla tulehduksesta ja silloin kannattaa hakeutua lääkäriin. Hakeudu myös lääkäriin, jos valkovuotoon liittyy virtsakirvelyä, alavatsakipuja tai verensekaista vuotoa.

Hiivatulehdus

Raskauden aikana hiivatulehdus on yleisempää kuin normaalisti. Hiivatulehdukselle on tyypillistä emättimen voimakas kirvely, kutina ja ärsyttävä tunne ja vaalea kokkareinen valkovuoto. Hiivatulehdusta voi hoitaa itse apteekin reseptivapailla hiivalääkkeillä. Mikäli lääkkeet eivät auta, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lue lisää Terveyskylän Naistalon sivuilta

Ota yhteyttä lääkäriin…

Jos hiivatulehduksessa esiintyy ylläolevien oireiden lisäksi muita oireita, kuten kuumetta tai alavatsakipuja.

Lapsivedenmeno

Sikiökalvot voivat puhjeta ennenaikaisesti, jolloin puhutaan lapsivedenmenosta. Sikiökalvot voivat puhjeta missä vaiheessa raskautta tahansa. Taustalla on useimmiten jokin tulehdus, mikä ei ole ennakoitavissa etukäteen. Huomaa, että usein raskaushormonin vaikutuksesta tavallinen valkovuotokin saattaa olla hyvin juoksevaa ja vetistä.

Onko neste valkovuotoa vai lapsivettä?

“Neste saattaa suuremmalla todennäköisyydellä olla lapsivettä, jos se valuu kunnolla ja housut kastuvat. Valkovuotokin voi olla juoksevaa, mutta se on vähän tahmaisempaa kuin lapsivesi”, Rahkonen kertoo. Loppuraskautta kohden virtsaputken sulkijalihas saattaa joskus esimerkiksi ponnistaessa pettää ja virtsaakin voi valahtaa housuihin.

Lapsivesi voi myös tihkua vähitellen sen sijaan, että se hulahtaisi kerralla, jolloin sitä on vaikeampi tunnistaa. Vuodon yhteydessä voi esiintyä usein myös supistuksia tai painon tunnetta alavatsalla. Ota tällöin yhteyttä synnytyssairaalan päivystykseen. Lapsivedenmeno voidaan herkästi varmistaa sairaalassa tehtävällä tikkutestillä. Tikkutesti tunnistaa lapsivedessä olevia proteiineja, joita ei muuten esiinny emättimessä.

Milloin lapsivedenmeno on riski?

Sikiökalvot voivat puhjeta missä tahansa vaiheessa raskautta ja vettä voi tulla. Jos lapsivesi menee alle 22. raskausviikolla, puhutaan raskauden keskenmenosta eli raskauden päättymisestä kesken. 22. raskausviikosta eteenpäin puhutaan ennenaikaisesta synnytyksestä, mikäli synnytys käynnistyy supistusten tai lapsivedenmenon seurauksena. Sikiö on elinkykyinen raskausviikoista 23-24 lähtien, jolloin syntyvä lapsi kuuluu niin sanotun aktiivihoidon piiriin. Silloin kaikki mahdollinen pyritään tekemään lapsen pelastamiseksi. Ennenaikaisena syntymiseen liittyy suuria terveysriskejä.

Lue lisää ennenaikaisesta lapsivedenmenosta Terveyskylän Naistalon sivuilta.

Ennenaikainen synnytys

Raskauden loppuvaiheessa äitien yleisin huolenaihe on ennenaikainen synnytys. Voimakkaat ja toistuvat supistelut ovat merkki ennenaikaisen synnytyksen uhasta. Jos synnytys uhkaa alkaa ennen raskausviikkoa 37, kyseessä on ennenaikainen synnytys. Synnytystä ei yleensä estetä, jos raskauden kesto on yli 34 raskausviikkoa. Jos raskausviikkoja on vähemmän kuin 34 viikkoa, pyritään synnytyksen ajankohtaa siirtämään supistuksia hillitsevillä lääkkeillä.

Suomessa ennenaikaisesti syntyvien lasten osuus on 5–6 % (THL Syntymärekisteri).

Ennenaikaisen synnytyksen oireet

Uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen oireita ovat kivulias supistelu alle 10 minuutin välein, vereslimainen vuoto tai lapsiveden tihkuminen. Epäsäännölliset, heikot supistukset kuuluvat normaaliin raskauteen. Uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen oireita voivat olla supistusten lisäksi alavatsan tai alaselän kivut ja painontunne lantiossa.

Ennenaikaisen synnytyksen riskiä voidaan määrittää helposti sairaalassa tehtävällä tikkutestillä. Mikäli tikkutesti on negatiivinen, ennenaikaisen synnytyksen riski kahden seuraavan viikon sisällä on erittäin pieni. Jos taas testi on positiivinen, riski ennenaikaiseen synnytykseen on suurentunut. Tällöin raskaana oleva nainen tarvitsee tiiviimpää seurantaa, joskus jopa osastoseurantaa synnytyssairaalassa. Tikkutesti sulkee pois ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuuden muutamassa minuutissa. Tikkutestituloksen lisäksi ennenaikaisuusuhan arviointiin vaikuttaa muun muassa kohdunkaulakanavan tila tutkimushetkellä, Rahkonen tähdentää.

Ennenaikaisen synnytyksen ehkäisy

Suurta osaa ennenaikaisista synnytyksistä ei pystytä ehkäisemään. Ennenaikaisen synnytyksen taustalla on useimmiten jokin tulehdus kohdussa. Kohtuun päässyt bakteeri saattaa heikentää sikiökalvoja ja jossain vaiheessa kohdun kasvaessa ja venyessä sikiökalvot voivat puhjeta. Tästä voi seurata ennenaikainen lapsivedenmeno.

Tulehduksen saantia ei voi itse ennakoida tai estää. Tulehduksen saamista voi ehkäistä hyvällä hygienialla ja terveillä elämäntavoilla. Syytä siihen, että joillain naisilla bakteeri aiheuttaa tulehduksen ja toisilla ei, ei tiedetä. Alapäätä ei tule kuitenkaan pestä bakteereita tappavalla pesuaineella tai bakteereja vähentävällä antibioottihoidoilla.

“Emättimessä kuuluu olla bakteereja ja ne kaikki eivät ole haitallisia, vaan ne ovat elintärkeitä ja suojelevat meitä“, Rahkonen kertoo.

Virtsatieinfektiot ja sukupuolitaudit lisäävät ennenaikaisen synnytyksen vaaraa. Siksi nämä infektiot tulee hoitaa aktiivisesti. Sukupuoliteitse tarttuvia tauteja ja tulehduksia voi estää raskauden aikana käyttämällä yhdynnöissä kondomia. Seksiä saa toki harrastaa raskaana ollessa, mutta verisen vuodon tai supistusten aikana se ei ole suositeltavaa.

Lue lisää ennenaikaisesta synnytyksestä Terveyskylän Naistalon sivuilta.

Vauvan liikkumattomuus

Jokaisella vauvalla on oma liikkumisrytminsä, jonka äiti oppii tuntemaan. Vauva liikkuu normaalisti 3-50 kertaa tunnissa ja pitää välillä 20-40 minuutin lepotaukoja, jolloin hän nukkuu.

“Vauva liikkuu eri vuorokaudenaikoina eri tavoin. Usein silloin kun äiti liikkuu ja puhuu niin vauva nauttii olostaan, mutta kun äiti pysähtyy ja alkaa lepo niin vauva herää ja alkaa antaa merkkejä itsestään”, Rahkonen sanoo.

Rahkonen muistuttaa, että vauvan liikkeet ovat hyvin yksilöllisiä, mutta niiden seuraaminen on tärkeää.

Lue lisää vauvan liikkeiden seuraamisesta Terveyskylän Naistalon sivuilta.

Miten laskea vauvan liikkeitä?

Asetu makaamaan kyljellesi ja kirjaa päivittäin tunnin aikana havaitsemasi liikkeet. Liikkeitä pitäisi tuntea tunnin aikana vähintään 10. Kaikki selvästi erilliset liikahdukset voi laskea liikkeiksi, mutta ei kuitenkaan hikkaa.

Ota yhteyttä lääkäriin…

Mikäli liikkeitä tulee vähemmän kuin 10 tunnin aikana, asetu yhden tai kahden tunnin päästä uudelleen tunniksi kyljellesi laskemaan liikkeitä. Jos liikkeitä on edelleen alle 10 tunnin aikana tai ne ovat pelkästään vaisuja, ota yhteyttä sairaalan synnytysvastaanotolle riippumatta vuorokauden ajasta.

Lähteet: HUS:n Leena Rahkosen haastattelu, Terveyskylä Naistalo, Terveyskirjasto, Selkäkanavan verkkosivut.